Refurbishment of the Grandstand Structures of the Royal Hong Kong Jockey Club

ABOUT THE INTERNATIONAL CONCRETE ABSTRACTS PORTAL

  • The International Concrete Abstracts Portal is an ACI led collaboration with leading technical organizations from within the international concrete industry and offers the most comprehensive collection of published concrete abstracts.

International Concrete Abstracts Portal

  


Title: Refurbishment of the Grandstand Structures of the Royal Hong Kong Jockey Club

Author(s): R. W. Forster and D. G. Vesey

Publication: Special Publication

Volume: 128

Issue:

Appears on pages(s): 1171-1186

Keywords: loads (forces); renovating; roofs; stadiums; strengthening; structural design; structural engineering; structural systems; General

Date: 11/1/1991

Abstract:
This paper describes the structural engineering aspects of the refurbishment of the grandstands at the Royal Hong Kong Jockey Clubs, Happy Valley Racecourse. Racing at Happy Valley takes place during the months of October to May and therefore demolition and refurbishment works could only be carried out during the off-racing season. To meet a very tight program a total of four working phases were planned from June 1987 to September 1989 as follows. Phase 1 included the construction of a new infield stand enclosed within a steel-framed structure supporting a profiled steel roof to provide betting and catering facilities for 6000 racegoers and refurbishment works to existing stands M2 and M3 at ground and first floor levels. This phase was designed and constructed within a 22-week period. Phases 2,3, and 4 involved extensive refurbishment and addition of structures to existing buildings. A particular requirement was to produce an elegant and uniform roof to cover existing and proposed mechanical plants. The structural systems adopted respected the constraints of these existing buildings and provided an integrated framework for extensive building services elements. Phases 2A and 2B involved the complete gutting to bare reinforced concrete frame, addition of new plantroom floors and hanging rear stairs, and strengthening of foundations and structures to the P1 and P2 stands. Phase 3 involved the creation of additional roof-top space for plantrooms, press, and broadcasting facilities. New steel frames were placed at existing roof levels and the existing frame was strengthened. The work for Phase 4 included the provision of a two-story lightweight steel frame for plantrooms, daylet boxes, and service ducts hung at the rear of the building for services distribution.