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Questions in this column were asked by users of ACI documents 
and have been answered by ACI staff or by a member or members 
of ACI technical committees. The answers do not represent the 
official position of an ACI committee. Only a published committee 
document represents the formal consensus of the committee and 
the Institute. 

We invite comment on any of the questions and answers published 
in this column. Write to the Editor, Concrete International, 38800 
Country Club Drive, Farmington Hills, MI 48331; contact us by fax at 
(248) 848-3701; or e-mail Rex.Donahey@concrete.org. 

Anchorage of 
Sprinkler Piping

Q. I’m a construction contract administrator on a 
multi-story concrete building project. The structural 

drawings for the project state that the building is in Seismic 
Design Category C per ASCE/SEI 7-10.1 The subcontractor for 
the sprinkler system has submitted shop drawings showing 
that drop-in anchors are to be used for supporting sprinkler 
piping. The anchor manufacturer’s test reports include only 
data from tests in uncracked concrete, however, so I have 
rejected the submittal because the indicated anchors aren’t 
allowed in seismic applications. The subcontractor has 
been fighting back, claiming that NFPA 13, “Standard for the 
Installation of Sprinkler Systems,”2 allows the drop-in 
anchors for hanging sprinkler pipes, regardless of seismic 
category. Am I correct?

A. You are correct. Section 1911.1 of the International 
Building Code (IBC)3 states that the allowable 

stress design provisions for anchorage “...do not apply to 
anchors installed in hardened concrete or where load 
combinations include earthquake loads or effects.” The 
clause “anchors installed in hardened concrete” clearly 
refers to post-installed anchors. Per IBC Section 1912.1, 
the strength design provisions included in ACI 318-08, 
Appendix D,4 govern. Section D.3.3.2 of ACI 318-084 states, 
“Post-installed structural anchors shall be qualified for 
use in cracked concrete and shall have passed the 
Simulated Seismic Tests in accordance with ACI 355.2.” 
ACI 355.25 prescribes testing programs and evaluation 
requirements for post-installed mechanical anchors 
intended for use in concrete. 

For further support, note that Section 9.3.5.9.7.1 of 
NFPA 132 states, “Concrete anchors shall be prequalified 
for seismic applications in accordance with ACI 355.2, 
‘Qualification of Post-Installed Mechanical Anchors in 
Concrete and Commentary,’ and installed in accordance 
with the manufacturer’s instructions.” While this section 
applies only to anchorage of seismic sway bracing, it’s 
clear that unless a bracing system is perfectly symmetrical, 

anchors supporting vertical hangers will carry the 
vertical component of the bracing force during a seismic 
event. Thus, all sprinkler system anchors should be 
considered part of the sway bracing in a seismic zone, 
even if the primary function of an anchor is supporting 
the weight of the piping. 
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Thanks to Don Meinheit, Chicago, IL, and John Silva, San Rafael, 

CA, for providing the answer to this question. 


