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Concrete
Q&A
Bundled No. 14 and No. 18 
Bars 
Q. Section 25.6.1.3 in ACI 318-14 states: “Bars 

larger than a No. 11 shall not be bundled in 
beams.”1 The Commentary indicates that this 

limit is for crack control and not due to strength concerns. 
Please confirm that the above interpretation is correct. Is 
there a reason that a multi-bar bundle of No. 14s or No. 18s 
should not be used in a drilled shaft, likely with permanent 
casing?

A. Your interpretation is correct. Per Commentary 
Section R25.6.1.3 in ACI 318-14: “Conformance 
to the crack control requirements of 24.3 will 

effectively preclude bundling of bars larger than No. 11 as 
tension reinforcement.” ACI 318-14, Sections 16.3.5.4 and 
25.5.5.3, however, permits the engineer “to lap splice No. 14 
and No. 18 longitudinal bars, in compression only, with 
dowels satisfying 16.3.3.1,” which might require that each 
No. 14 or No. 18 bar be spliced to more than one dowel bar 
smaller than No. 14. The Code is silent on using bundled No. 
14 and No.18 bars in drilled piers or shafts, but AASHTO 
LRFD 20122 permits two-bar bundles for No. 14 and No. 18 
bars in bridge girders.

However, ACI 318 does not address all possible design and 
construction methods. ACI 318-14, Section 1.10, allows the 
use of a special “system of design, construction, or alternative 
construction materials within the scope of this Code, the 

adequacy of which has been shown by successful use or by 
analysis or test, but which does not conform to or is not 
covered by this Code.” Sponsors of a special system “shall 
have the right to present the data on which their design is 
based to the building official or to a board of examiners 
appointed by the building official.” The Code further states: 
“This board shall be composed of competent engineers and 
shall have authority to investigate the data…and formulate 
rules [that], when approved by the building official and 
promulgated, shall be of the same force and effect as the 
provisions of this Code.” 

It is up to the engineer to use judgment and sound 
engineering reasoning for an alternative design or use 
construction methods, materials, or both. 

For the development length calculation of bundled bars, 
refer to the April 2005 Concrete Q&A.3 
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Column Ties in Two-Way 
Slabs with Drop Panels
Q. In a building with spread footings and two-way 

slabs with drop panels, is it required to extend 
column ties into the footings and drop panels?  

A.The answer depends on the building’s Seismic 
Design Category (SDC) and the lateral 
confinement provided to the column by the 

footing or slab. For all SDCs and confinement conditions, 
ACI 318-19, Section 10.7.6.2.1, requires that “…the bottom 

tie or hoop shall be located not more than one-half the tie or 
hoop spacing above the top of footing or slab.”1 Further, 
Section 10.7.6.2.2 requires the top tie or hoop to be “located 
not more than one-half the tie or hoop spacing below the 
lowest horizontal reinforcement in the slab, drop panel, or 
shear cap.” Similar requirements apply to other systems: “If 
beams or brackets frame into all sides of the column, the top 
tie or hoop shall be located not more than 3 in. below the 
lowest horizontal reinforcement in the shallowest beam or 
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bracket.” Note, however, that per Section 15.3.2, corner and 
edge columns would require transverse reinforcement to be 
continuous through the slab-column joint, in accordance with 
Section 25.7.2.

For structures assigned to SDC B through F, ACI 318-19, 
Chapter 18, provides additional requirements that are 
applicable to two-way slabs. For intermediate moment frames, 
including those composed of two-way slabs without beams, 
Sections 18.4.4.6 and 15.3.2.1 require at least one layer of 
joint transverse reinforcement between the top and bottom 
slab reinforcement if the slab: 
	• Forms part of the seismic-force-resisting system; and
	• Provides lateral support on fewer than four sides of the 

column.
For structures in SDC D, E, or F, Section 18.13.2.4 requires 

that transverse reinforcement extends into footings supporting 
columns or boundary elements of special structural walls that 
have an edge within one-half the footing depth from an edge 

of the footing. That section also provides detailed 
requirements for the transverse reinforcement. As noted in the 
associated Commentary, the transverse reinforcement is 
needed to prevent an edge failure of the footing.

For design examples, you can refer to the “ACI Reinforced 
Concrete Design Handbook,”2 which serves as a companion 
to ACI 318-19 and is also available in the ACI 318 PLUS 
platform.3
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