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Concrete
Q&A
Neglecting Size Effect Factor for 
One-Way Shear Strength in Isolated 
and Combined Foundations

Q. I am looking for an explanation for Section 
13.2.6.2 of ACI 318-19, which states: “For 
one-way shallow foundations, two-way isolated 

footings, or two-way combined footings and mat foundations, 
it is permissible to neglect the size effect factor specified in 
22.5 for one-way shear strength and 22.6 for two-way shear 
strength.”1 

I would like to know why the size effect factor can be 
neglected for one-way shear check in isolated and combined 
foundations. Also, can pile caps be treated the same as 
isolated foundations?

A.ACI 318-19 permits the licensed design professional 
to ignore the size effect of one-way shallow 
foundations, two-way isolated footings, two-way 

combined footings, and mat foundations. This exception was 
added to provisions introduced in ACI 318-142 because:
	• No failures attributed to the size effect have been observed 

in these foundation types; and
	• Deep concrete foundation members in direct contact with 

and supported by soil tend to benefit from the 
redistribution of soil pressures, often inducing load-transfer 
mechanisms involving struts and arching mechanisms 
rather than beam action.

The situation for pile caps is not trivial and requires 
judgment by the licensed design professional for the following 
reasons. In general, the Code treats pile caps as components of 
deep foundations. Hence, direct application of the exemption 
for shallow foundations in Section 13.2.6.2 should not 
proceed. When not designed using the strut-and-tie method, 
Section 13.4.6 calls for one-way pile caps to be designed in 
accordance with Section 22.5 for one-way shear, and two-way 
pile caps in accordance with Section 22.6 for two-way shear, 
depending on the geometric characteristics of the pile cap 
relative to the size and layout of the piles supporting it. Both 
Sections 22.5 and 22.6 include the size effect on the concrete 
shear strength formulation. The size effect exemption of 
Section 13.2.6.2 may be invoked if it is demonstrated that the 
pile cap behaves as a shallow foundation member, benefitting 
from direct contact with the soil beneath it.   
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Wet Setting of Reinforcement

Q.ACI 318-05, Section 7.5.1, very clearly stated that 
wet sticking of reinforcing bars isn’t allowed: 
“Reinforcement, including tendons, and post-

tensioning ducts shall be accurately placed and adequately 
supported before concrete is placed, and shall be secured 
against displacement within tolerances permitted in 7.5.2.”1 
I’m currently battling a contractor about Section 26.6.2.2 in 
ACI 318-19,2 as it is not so clear that it requires bars to be 
secured prior to concrete placement. Construction workers 
have wet-stuck the masonry shear wall dowels at the top of 
foundation walls and then vibrated around them. Do you have 

any guidance on this matter? Is wet sticking of reinforcing 
bars an acceptable practice?

A. The restriction in ACI 318-05, Section 7.5.1, on 
adequately supporting reinforcement before 
concrete placement is no longer included in 

Section 26.6.2.2 of ACI 318-19. Instead, Commentary Section 
R26.6.2.2(a) states: “Reinforcement, including bundled bars, 
should be adequately supported in the forms to prevent 
displacement by concrete placement or workers.” Even 
though ACI Committee 318 does not encourage wet setting of 
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reinforcement, the committee recognizes that this may be 
necessary in some cases. Therefore, it recommends that 
reinforcement should be supported before concreting.    

Wet setting is more common in residential construction. 
For example, in ACI 332.1R-18, Guide to Residential 
Concrete Construction, Section 4.3.6.2 states that: “Unless 
prohibited by local code, the dowels may be pushed into the 
fresh concrete (also referred to as wet setting) immediately 
following striking the final level, or they may be secured to 
the formwork before concrete placement to maintain their 
vertical and horizontal positions as well as alignment.”3

In addition, Section 8.2.2.1.2 of ACI 332-20, Code 
Requirements for Residential Concrete and Commentary, 
states: “A vertical No. 4 dowel shall extend at least 36db into 
the wall and 6 in. into the footing at a maximum of 24 in. on 
center along the footing. To facilitate positioning before 
concrete placement, vertical dowels are permitted to be driven 
into the grade in the bottom of the footing.”4

Therefore, wet setting of reinforcement can be used in 
residential construction as long as the tolerances are 
maintained and respected.
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